Нобеловата награда за химия тази година беше присъдена на германеца Бенямин Лист

...
Нобеловата награда за химия тази година беше присъдена на германеца Бенямин Лист
Коментари Харесай

Иновативен инструмент за изграждането на молекули донесе Нобелова награда за химия

Нобеловата премия за химия тази година беше присъдена на германеца Бенямин Лист и родения в Шотландия Дейвид Макмилан, с помощта на които човечеството разполага с съобразителен нов инструмент за построяването на молекули, оповестяват международните организации.

Кралската шведска академия на науките означи, че работата на Лист и Макмилан е съдействала за напредъка на фармацевтичните проучвания, както и за по-екологична химия. Благодарение на тях учените могат да създават тези молекули по-евтино, дейно, безвредно - и със доста по-малко влияние върху околната среда.
 
The 2021 Nobel Prize in Chemistry has been awarded to Benjamin List and David W.C. MacMillan “for the development of asymmetric organocatalysis. ”
— CGTN (@CGTNOfficial)

Създаването на молекули, което изисква свързване на обособени атоми в характерно нареждане, е сложна и мудна задача. До началото на хилядолетието химиците разполагат единствено с два метода - или катализатори - за ускорение на процеса.

Всичко това се трансформира през 2000 година, когато Бенямин Лист и Дейвид Макмилан без значение един от различен оповестяват, че дребни органични молекули могат да се употребяват за същата цел като употребяваните до момента два вида катализатори - метали и ензими.

Разработеният от тях нов вид катализатор за ускорение на химичните реакции е наименуван асиметрична органокатализа.

Новият способ през днешния ден се употребява всеобщо, да вземем за пример при откриването на медикаменти и при производството на фини химикали.



От Американското сдружение на химиците споделят, че тазгодишните лауреати са създали нови " вълшебен пръчки ".

Преди пробива на Лист и Макмилан общоприетите катализатори, които нормално се употребяват, са метали. Употребата им постоянно има отрицателни резултати за околната среда. " Те се натрупват, изтичат, могат да бъдат рискови ", означават от сдружението.

" Органичните катализатори могат да се употребяват за предизвикателство на голям брой химични реакции. Използвайки тези реакции, откривателите към този момент могат по-ефективно да конструират всичко - от нови фармацевтични артикули до молекули, които могат да улавят светлина в слънчевите кафези ", споделят от академията.

Катализаторите са молекули, които остават постоянни , до момента в който провокират или форсират химични реакции, осъществявани в лаборатории или огромни промишлени реактори.
Новото потомство катализатори са по-щадящи за околната среда и по-евтини за произвеждане и са ключът към производството на нови субстанции - от фармацевтични артикули и пластмаси до парфюми и аромати.

" Човечеството към този момент извлича съществени изгоди от това ", съобщи Пернила Витунг-Стафсхеде от Нобеловия комитет.

Говорейки след оповестяването на лауреатите, Бенямин Лист показа, че Нобеловата премия за химия е била " голяма изненада " за него. " Абсолютно не чаках това ", добави ученият, който е бил на отмора в Амстердам със фамилията си, когато е пристигнало позвъняването от Швеция. По думите му премията ще му разреши още по-голяма независимост в бъдещата му работа. " Надявам се да оправдая това самопризнание и да продължа да откривам невероятни неща ", сподели Бенямин Лист.

Той споделя, че в началото не е знаел, че Макмилан работи над същата " глупава концепция ". " Когато тя проработи, почувствах, че може би се случва нещо огромно ", прибавя германецът.
Ученият споделя, че откогато е открит, инструментът е модернизиран в допълнение, което го прави неведнъж по-ефективен. " Истинската гражданска война едвам в този момент стартира ", отбелязва Бенямин Лист.

Не е извънредно няколко учени, които работят в свързани области, да си поделят наградата. Миналата година Нобеловата премия за химия беше присъдена на французойката Еманюел Шарпантие и американката Дженифър Даудна за създаването на инструмент за генно редактиране, провокирал гражданска война в науката, предоставяйки метод за смяна на ДНК.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР